
انواع حرکات کششی در کودکان
وقتی بخش اصلی ماساژ را به جلو، پشت و سر و صورت انجام دادید، به حرکات کششی بپردازید در این زمان ماهیچههای کودک گرم شده و آرامش پیدا کرده. بنابراین میتوانید اعضای بدنش را بکشید و مفاصل را بهآرامی حرکت دهید. این کششها به انعطاف بدن کودک شما کمک میکند. برای این بخش از کار روزمرهتان، کودک را به پشت بخوابانید، به گونهای که پاهایش به طرف شما باشد روغن نیاز نیست. بیشتر کودکان از کشیده شدن اعضای بدنشان، خصوصاً وقتی با سروصداهای خندهآور همراه باشد لذت میبرند.
حرکات کششی دست های کودک
۱. کشیدن دستها: پشت مچ دستهای کودک را با انگشتانتان بگیرید و شست هایتان را در کف دستها و یا روی مچ او قرار دهید دستهای او را به طرفین، بهموازات شانه و با زاویه قائمه نسبت به بدن بهآرامی بکشید تا صاف شوند. چند لحظه آنها را در این حالت نگهدارید سپس حرکت شماره دو را انجام دهید.
2. دستها را روی یکدیگر قرار دهید: دستهای کودکتان را در بالای قفسه سینهاش بر روی هم قرار دهید. برای این کار دستهای خود شما نیز باید همانگونه روی هم قرار گیرد. به طوریکه یکدیگر را قطع کنند. برای چند لحظه در این حالت بمانید. مراحل یک و دو را چندین بار تکرار کنید. هر بار جای دستی را که رو قرار میگیرد عوض کنید.
3. چرخاندن دستها بهطرف بالا: دستها را به بیرون و طرفین، همانطور که در مرحله اول انجام دادید بکشید. درحالیکه بازوها را در این حالت نگهداشتهاید، دستها را بهطرف سر ببرید تا از آرنج خم شود. ساعدها و بازوها نسبت به هم باید زاویه قائمه داشته باشند. در طول ماساژ، دستها باید روی حوله قرار گیرند.
۴. چرخش دستها بهطرف پائین: بدون تغییر حالت بازو، ساعدها را در فضا بالا بیاورید تا مچهای هر دو دست بالای آرنجها قرار گیرد. سپس آنها را به طرف خودتان پایین بیاورید. ساعدها باید بهموازات بدن قرار گیرد و کف دست باید روی حوله باشد. مراحل سه و چهار را چندین بار تکرار کنید.
حرکات کششی پاهای کودک
هر یک از مچهای پای کودکتان را، با یک دست بگیرید آنگاه ساقها را روی هم قرار دهید. سپس با یک دست خود، ساقها و زانو ها را به طرف شکم جمع کنید. به طوری که انگشتان پا نزدیک کشاله ران قرار گیرند. با حرکاتی آرام روی پاها فشار بیاورید و آنها را بهطرف شکم برانید. بعد از چند حرکت آرامجای پاها را عوض کنید و این کار را چند بار تکرار کنید.
حرکات کششی دست و پا کودک
۱. کشش اعضای بدن: مچ دست چپ کودک را در دست راستتان نگهدارید و مچ پای راستش را در دست چپتان هم دست و هم پا را بهآرامی و با زاویه اندک نسبت به هم بکشید تا دستها و پاها نسبت به بدن یک خط مورب را تشکیل دهند. در این حالت چند ثانیه دستها و پاها را نگهدارید. سپس مرحله دوم را انجام دهید.
۲. پیچوتاب دادن به دست و پا همراه با هم، (درحالیکه پا بهطرف کشاله ران):پای راست و نزدیک کشاله ران سمت چپ بیاورید، به صورتی که پاشنه پا نزدیک کشاله راست قرار گیرد. دست چپ را نیز بهطرف کشاله ران سمت راست، درست در بالای ران بیاورید. از خم بودن زانو باید مطلع شوید. کودک را چند لحظه در این حالت نگهدارید و سپس مرحله سوم را انجام دهید.
۳. کشش اعضای بدن: مرحله اول را تکرار کنید. بهآرامی دست چپ و پای راست نوزادتان را از بدنش دور کنید و بکشید. دوباره چند لحظه او را به این حالت نگهدارید و سپس مستقیماً به مرحله چهارم بروید. ارتباط چشمی بین شما و کودکتان، شمارا در رشد عزتنفس او سهیم میکند. پس تا آنجا که امکان دارد این ارتباط را تقویت کنید (در طول ماساژ فرصتهای بسیاری برای ایجاد ارتباط به وجود خواهد آمد)
۴. تا کردن دست و پا: دست چپ کودکتان را مستقیم بهطرف کشاله ران سمت چپ، پائین بیاورید پای راست او را نیز به صورتی که پاشنه پا رو به بالا باشد بهطرف شانه چپ ببرید. اگر پای کودکتان به شانه نمیرسد، با زور این کار را انجام ندهید. ولی تا آنجا که کودک احساس راحتی میکند، آن را به شانه نزدیک کنید. مراحل یک تا چهار را با دست و پای طرف چپ تکرار کنید و بعد همین کار را دو بار بر روی دست و پای مقابل نیز انجام دهید.
اتمام حرکات ماساژ کودک
ماساژ چرخشی، با تمام کف دست، در طول بدن: دست راستتان را روی شانه راست کودکتان قرار دهید (شکل زیر) . با استفاده از تمام کف دست، بهطور مورب، قفسه سینه و شکم را تا کشاله ران چپ ماساژ دهید درحالیکه انگشتانتان زیر پای اوست و شستتان روی پایش قرار دارد این حرکت را بهطرف پایین تا مچ پای چپ قرار دهید. قبل از اتمام این مرحله دست چپتان را روی شانه چپ کودکتان قرار دهید. این حرکات را بهطور مورب تا انگشتان پای راست، و در جهت عکس تکرار کنید. این کار را دو بار انجام دهید. از حرکتهای جارویی محکم استفاده کنید تا دستهایتان تمام مدت با بدن کودکتان تماس داشته باشد. به حرفهای کودکتان توجه کنید و نسبت به او واکنش نشان دهید (اگر میخندد به او لبخند بزنید اگر میگرید او را بلند کنید تا آرام شود) .
- آخرین ویرایش .
- برگرفته از: ماساژ کودک
- صاحب اثر: آلن هیث و نیکی بین بریج
- صفحات: صفحه 36