
ترس کودکان از سوار شدن به اتومبیل یا هواپیما
بیشتر کودکان، عاشق ماشین سواری و مسافرت با هواپیما هستند؛ اما اگر فرزند شما از این کارها اضطراب دارد باید ترس او را از بین ببرید. شما نمیخواهید کودکتان یکی از بیست و پنج میلیون آمریکایی باشد که از رانندگی در بزرگراهها میترسند و در اثر ترس هیچگاه با هواپیما سفر نمیکنند.
معمولاً تجربهای تلخ از یک تصادف سخت، میتواند عامل اصلی در ایجاد ترس یا تشدید آن باشد. اگر ترس کودک شما به قدری شدید است که بر نحوة زندگی او تأثیر گذاشته است، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
برای کودکتان الگو باشید
اگر خودتان در شمار افرادی قرار دارید که از سوار شدن به ماشین یا هواپیما میترسید، بهتر است اول خود را درمان کنید. مراقب باشید ترس خود را به فرزندتان انتقال ندهید.
کودک را نسبت به ترس از پرواز مقاوم کنید
- در مورد ترس، بحث کنید. بگذارید دلایل خود را برای ترسیدن به شما بگوید. شاید از محدود بودن در محیط اتومبیل یا هواپیما مضطرب است. در این صورت، به بخش 7■14 مراجعه کنید و اگر علت، ترس از ارتفاع است به بخش 6■14 مراجعه کنید.
- اطلاعات کودک را در مورد هواپیماها افزایش دهید. با استفاده از عکسها، داستانها و اسباب بازیها، اطلاعات کودک را در مورد پرواز و هواپیماها زیاد کنید. با کاغذ، موشک و هواپیما درست کنید. ادای خلبان را درآورید. به این شکل که خلبان شوید و با برج مراقبت (کودک) صحبت کنید؛ سپس جایتان را با او عوض کنید.
- کودک را به فرودگاه ببرید. اگر یکی از نزدیکان شما قصد سفر با هواپیما را دارد، برای بدرقة او به همراه فرزندتان به فرودگاه بروید و فرود آمدن و برخاستن هواپیماها را تماشا کنید. اگر در آنجا کسی در حال گریه است، برای کودک توضیح دهید که ناراحتی آنها برای آن است که مجبورند در یک شهر یا کشور دیگر دور از خانواده هایشان زندگی کنند، نه اینکه از هواپیما بترسند.
کودک را برای آشنا شدن با هواپیما به نمایشگاههای هواپیمایی ببرید. بگذارید از نزدیک یک هواپیمای واقعی را تماشا کند و در داخل آن راه برود.
پس از آماده شدن کودک، در صورت امکان یک سفر هوایی ترتیب دهید. بهتر است این سفر در یک روز آفتابی انجام شود و در ضمن، زیاد طول نکشد (به یک شهر نزدیک سفر کنید.). استفاده از روشهای کسب آرامش (www.koodaklearn.ir/kxr ) را به کودک یادآوری کنید (به بخش 10■2 مراجعه کنید.).
در طول پرواز، کودک را سرگرم کنید و برای جلوگیری از گوش گرفتگی به او آدامس بدهید. اگر احتمال بیماری سفر را میدهید، قبلاً با پزشک در مورد درمانهای مؤثر آن مشورت کنید.
در صورت امکان، ترتیبی دهید تا کودک قبل از پرواز خلبانها را ببیند و با آنها صحبت کند.
تمام مراحل پرواز را برای کودک شرح دهید. توضیح دهید که هواپیما ابتدا بر روی باند فرودگاه، حرکت میکند تا سرعت بگیرد. سپس از زمین بلند میشود و در نهایت، چرخهایش را جمع میکند. برای تمام صداهایی که به گوش میرسند، دلایل واضحی ارائه دهید.
کودک را نسبت به ترس از سوار شدن به اتوموبیل، مقاوم کنید
علت نگرانی بسیاری از کودکان در مورد سوار شدن به اتومبیل، ترس از تصادف است. مراحل زیر به شما کمک خواهند کرد تا بر این ترس غلبه کنید. تمرینها را به نوبت اجرا کنید و هنگامی که کودک به آرامش روانی رسید، به مرحلة بعدی بروید. در تمامی مراحل، کودک را تشویق کنید تا از تعیین میزان اضطراب استفاده کند. (مقدمة این فصل را بخوانید.)
- با کودک، در مورد ترس از نشستن در اتومبیل صحبت کنید. علت اصلی ترس او را جویا شوید. اگر خاطرة بدی در مورد تصادف یکی از بستگانش در ذهن دارد، به او آرامش دهید و توضیح دهید که این اتفاقات بسیار نادر هستند.
- لوازم ایمنی اتوموبیل را برای کودک شرح دهید. بیآنکه اتومبیل را روشن کنید، داخلش بنشینید. طرز کار کمربند ایمنی و فایده های آن را توضیح دهید چراغهای ترمز و راهنما را به فرزندتان نشان دهید و به او بگویید که هدف از تعبیة این چراغها، آگاه کردن رانندة پشتی است. بدین معنا که اگر ترمز کنید چراغ ترمز روشن میشود و رانندة پشتی متوجه میشود که ماشین شما در حال توقف است و همینطور، وقتی میخواهید به چپ (یا راست) بپیچید چراغهای راهنمایی چپ (یا راست) را روشن میکنید.
- یک دور کوچک بزنید. وقتی احساس اضطراب کودک از نشستن در اتومبیل کاهش یافت، پیشنهاد کنید که یک دور کوچک با هم بزنید. ترجیحاً یک مسیر خلوت را انتخاب کنید. از کودک بخواهید در این حین، روشهای کسب آرامش را تمرین کند. آهسته و با دقت رانندگی کنید و مقصد را به کودک بگویید. انواع اتومبیلها را به کودک معرفی کنید. برای نمونه، اتوبوس، تاکسی، جیپ، کامیون و ... از او بخواهید یکی از انواع اتومبیلها مثلاً جیپها را بشمارد. در صورت علاقة کودک، اسم اتوموبیلها را نیز به او یاد دهید. برای نمونه، بنز، پیکان، رنو، گالانت و ... روش دیگر این بازی آن است که برای مثال، هر دو، اتوموبیلهای قرمز را بشمارید. هر کس زودتر به شمارة 10 رسید، برنده است. بهتر است در مراحل اولیه به مکانهایی بروید که برای کودک جاذبه داشته باشد، برای نمونه، به سینما یا بستنی فروشی.
- طول زمان رانندگی را بیشتر کنید. به تدریج، کودک را به مکانهایی دورتر ببرید، سرعت اتوموبیل را بیشتر کنید (تا حد مجاز) و در مسیرهای همیشگی که ممکن است زیاد خلوت نباشند، رانندگی کنید.
- آخرین ویرایش .
- برگرفته از: چگونه با کودکم رفتار کنم
- صاحب اثر: دکتر گاربر
- موقعیت مطلب: فصل سیزدهم
- صفحات: صفحه 462
- لینک منبع: https://koodaklearn.ir/publication/21